• Kerklaan
  • Kerklaan
  • Kerklaan

Kerklaan

Vraag: Transformeer dit monumentale gebouw en voormalige apotheek tot kantoor.

Uitdaging: Zoektocht naar de juiste balans tussen algemene ruimte en kantoorruimte.

Ontwerp: Opzet waarbij in de kantoorruimtes alleen wordt gewerkt. Overleg, vergaderen, presenteren, ontmoeten en relaxen wordt in de algemene ruimte gedaan. Daardoor is er gekozen voor meer vierkante meters aan algemene ruimte dan kantoorruimte. Uitgangspunt voor het ontwerpconcept vormde een oude foto van de apotheek. Waar vroeger de counter was om je recept op te halen staat nu de bar. De apothekerskast hierachter is nu een glazen kast geworden, die meer scheiding geeft tussen de algemene ruimte en de kantoren op de begane grond.

Lees meer

Resultaat: Een multifunctionele werk- en ontmoetingsplek met kantoren, spreekruimtes, keuken, bar en loungegedeelte, met de voormalige apotheek als uitgangspunt. 

Maatwerk: Bar, keuken, glazen kast, trap en haard.

Bijzonder: Het pand is in 1897 gebouwd door architect C.M. Gardenier en deed dienst als De Hulp- en Spaarbank. Het instituut verstrekte voorschotten aan ‘nijvere ingezetenen dezer gemeente’ voor aankoop van koeien, schapen, aardappels en ‘beestenvoer’. In 1930 is het pand verkocht aan apotheker L. C.G. Douwes Dekker, die het op zijn beurt in 1943 verkocht aan apotheker C.C. de Maar. Sindsdien staat het pand in de Apeldoornse volksmond beter bekend als de Apotheek. Deze geschiedenis is op eigentijdse wijze teruggebracht in het kantoorontwerp.